Polisens skyldighet att ta upp en anmälan
Vad kan du som målsägande göra om polisen inte tar upp en anmälan? Viktigt att veta är att en polisman har skyldighet att ta upp en anmälan om brott som hör under allmänt åtal. Så här står det i lagen:
När en polisman får kännedom om ett brott som hör under allmänt åtal, skall han lämna rapport om det till sin förman så snart det kan ske.
En polisman får lämna rapporteftergift om brottet med hänsyn till omständigheterna i det särskilda fallet är obetydligt och det är uppenbart att brottet inte skulle föranleda annan påföljd än böter.
Brott som ringa stöld och stöld hör under allmänt åtal och som handlare kan vi inte nekas en anmälan av polisen.
Om Polisen inte tar upp en anmälan så ska du kräva ett kort, skriftligt underlag, om varför polisen inte tog upp en anmälan. Detta underlag ligger sedan till grund för att du ska kunna göra en missnöjesanmälan. Vi har tagit fram en mall till dig.
Intressant!
Men som det står i texten i faktarutan: ”En polisman får lämna rapporteftergift om brottet med hänsyn till omständigheterna i det särskilda fallet är obetydligt och det är uppenbart att brottet inte skulle föranleda annan påföljd än böter.”
Någonstans måste ändå gränsen gå! Jag kan förstå att vi som handlare kan få nobben om det handlar om att anmäla snatteri av en kexchoklad för 5 kronor. Däremot kan väl ingen i våra led betrakta stöld av två flaskor shampoo som en obetydlig gärning!? Har det utvecklats någon praxis för när Polisen vägrar att ta emot en anmälan? Vid vilket belopp anses snatteriet som ”obetydligt”? ”Med hänsyn till omständigheterna – är det när Polisen anser att man har för mycket att göra – tycker sig inte ha tid att ta emot en anmälan? Och när dömdes någon senast för snatteri eller ringa stöld – till något annat än böter?
Klokt det där med att begära en skriftlig motivering till varför man vägrar att ta emot en anmälan. Det är sannolikt ett verksamt medel – eftersom polistjänstemannen då ändå måste ägna sig åt administration – och sannolikt också få en missnöjesanmälan på halsen. OM vi fullföljer – så vinner vi i kampen om vem som
Hej Owe!
När en handlare anmäler brott i butik och i och med det vill att det ska bli ett polisärende är omständigheterna sådana att en anmälan ska tas upp enligt 9 § Polislagen. Det är en skyldighet Polisen har. Då ska inte rapporteftergift meddelas. Då är det inte en obetydlig situation. Det bara är så. Någon statistik om detta finns inte att tillgå – inte någon officiell som träffar just detta. Och det är som sagt fel av polisen att inte ta emot en anmälan. De här brotten som sker i butik är inte obetydliga i den mening som menas i bestämmelsen om rapporteftergift.
Handlaren ska som sagt få anmäla sitt brott. Och om en handlare inte får anmäla ett brott som skett i sin butik så ska handlaren som sagt stå på sig och be om skriftlig dokumentation från Polisen om detta och ett skriftligt beslut från Polisen. Och sedan bör handlaren göra en missnöjesanmälan mot detta beslut.
Det handlar om en skyldighet för Polisen här.
Om ärendet sedan inte leder vidare för att det ska förundersökningsbegränsas (se gärna den delen av Handlarrätt också) för att personen är dömd sedan tidigare för allvarligare brott eller kommer att åtalas för massa andra brott eller för att det inte finns bevisning i ärendet – ja det är något annat. Då kommer förundersökningen läggas ned. Men en polisanmälan om själva brottet ska som sagt polisen ta emot i de här situationerna.
/Marie Wallin
to be continued:
…får mest dynga framför dörren…… Polismannen inser nog att den minsta ansträngningen för farbror Blå – blir nog ändå att ta upp anmälan från den envetne handlaren! 🙂
Mycket gissningar på dig där Marie. Har du någon koll på det du säger?
Att inte ta upp en anmälan och att lämna rapporteftergift är inte samma sak, bara så du vet.
Jag har anmält ID:stöld och bolagskapning men omfattande bevismaterial som pekar på den som begått de brott- min exmake. 29 månader har gått sedan jag anmälde förövaren och polisen bara meddelar mig om att mitt fall ligger i balans och väntar på en ledig handläggare. Det är ju en skandal där jag har förlorat i princip allt i följd av de ovannämnda brott medan polisen gör INGENTING. Det pratas mycket om hur vi medborgarna ska skydda oss från Id:stöld, hur vi ska anmäla brottet så fort vi kan, men vad det hjälper när man lämnas helt åt sitt öde och man får ingen hjälp.